Субота, 21 Вересня, 2024

МВФ виділить Україні ще понад мільярд доларів: яким буде курс валют

Must read

Представники місії Міжнародного валютного фонду (МВФ), що працювали в Києві з 4 вересня, узгодили позитивний перегляд чотирирічної програми для фінансування України та виділення чергового траншу на $1,1 млрд.

Зокрема, у відомстві повідомили, що влада України виконала всі кількісні критерії ефективності, а також структурний маяк для того, щоб завершити перегляд програми. 

Окрім цього, були досягнуті й інші домовленості щодо параметрів політики й реформ для підтримки макроекономічної стабільності під час війни.

“Співробітники МВФ і українська влада досягли домовленості на рівні персоналу щодо п’ятого перегляду програми розширеного фінансування. Угода підлягає схваленню виконавчою радою МВФ, розгляд якої очікується в найближчі тижні”, – сказав Гевін Грей, який очолював місію МВФ у Києві для п’ятого перегляду кредитної програми.

Яким має бути курс гривні

Міжнародний валютний фонд (МВФ) вважає, що курс долара до гривні повинен відображати реальну ринкову ситуацію, але при цьому коливання мають бути контрольованими. Обмінний курс має діяти як амортизатор та підлаштовуватися під ринкові основи, тим самим допомагаючи захистити економіку.

Крім того, МВФ підкреслює важливість грошово-кредитної політики у поєднанні з керованою гнучкістю обмінного курсу для запобігання надмірній волатильності та погіршенню валютних та інфляційних очікувань.

“Розумний та поетапний підхід до лібералізації валютного ринку має продовжуватися відповідно до стратегії Національного банку України (НБУ) та відповідати загальному набору заходів політики”, – додали у МВФ.

Які економічні перспективи

Міжнародний валютний фонд (МВФ) заявив, що українська економіка продемонструвала стійкість у першій половині 2024 року, проте подальші перспективи залишаються невизначеними.

За даними МВФ, ВВП України за перший квартал зріс на понад 6%, рівень інфляції залишався відносно низьким, а міжнародні резерви перебували в адекватних межах.

Прогноз МВФ щодо зростання ВВП:

  • за підсумками 2024 року: складе 3%, 
  • у наступні 12 місяців показник коливатиметься в районі 2,5-3,5%. 

До кінця 2024 року інфляція зросте приблизно до 9%. 

Що передувало

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) 4 вересня розпочала консультації з українським урядом щодо перегляду Програми розширеного фінансування. Головною темою обговорення стало питання використання внутрішніх ресурсів для покриття потреб держбюджету.

Голова Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний заявив, що перегляд програми є «непростим завданням».

Програма МВФ для України, яка діє з березня 2023 року, розрахована до 2027-го і передбачає фінансування в обсязі $15,4 млрд. Ця програма є важливою частиною великого пакету міжнародної підтримки України на $122 млрд на 2023–2027 роки.

Раніше ми писали про те, що українці залишилися без субсидії на комунальні послуги у вересні.

- Advertisement -spot_img

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest article