П’ятниця, 20 Вересня, 2024

Без грошей і житла: 130 тисяч ВПО повернулися на лінію фронту або в окупацію

Must read

В умовах триваючого збройного конфлікту в Україні понад 130 тисяч внутрішніх переселенців (ВПО) були змушені повернутися у свої рідні місця, незважаючи на небезпеки і важкі умови.

Багато з них опинилися без житла і засобів до існування, змушені знову облаштовувати своє життя на лінії фронту або в окупованих територіях.

За даними Міністерства соціальної політики, основними причинами повернення ВПО стали неможливість адаптації в нових місцях, брак фінансової підтримки та відсутність роботи. Багато сімей, які залишили свої домівки в перші дні конфлікту, не змогли налагодити стабільне життя в інших регіонах країни і були змушені повернутися назад.

Міністр соціальної політики зазначила, що уряд продовжує роботу над поліпшенням умов для внутрішньо переміщених осіб, однак ресурси та можливості допомоги обмежені. Найближчим часом планується збільшення фінансування програм підтримки переселенців і розширення списку пільг для них.

Організації із захисту прав ВПО та міжнародні гуманітарні місії закликають до посилення міжнародної підтримки для вирішення проблеми внутрішнього переміщення громадян України. Ситуація залишається критичною, і необхідність у допомозі зростає з кожним днем.

Народний депутат Максим Ткаченко повідомив, що за останні два місяці кількість переселенців, які повернулися додому, збільшилася майже втричі. На його думку, це пов’язано з припиненням виплат, що почалося з весни 2024 року.

Чому ВПО повертаються в окупацію

Ткаченко обговорив поточні проблеми з журналістами на конференції «Грошова допомога внутрішньо переміщеним особам», організованій ТСК за підтримки USAID. Депутат повідомив, що 130 тис. ВПО повертаються у свої колишні місця проживання, які можуть перебувати на лінії бойового зіткнення або на окупованих територіях. Це пов’язано з труднощами в пошуку житла і припиненням державних виплат.

Ткаченко зазначив, що переселенці являють собою значний ресурс для відновлення України. Тому вкрай важливо надати їм достатній час і фінансову підтримку для адаптації на новому місці.

Як виплати можуть допомогти

На думку народного депутата, законопроєкт №10382, запропонований 11 депутатами в грудні 2023 року, може допомогти внутрішньо переміщеним особам. У цьому законопроєкті чітко вказується, що такі громадяни матимуть право на державні виплати до закінчення воєнного стану або до моменту повної адаптації.

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) – це люди, які залишили свої домівки через триваючі військові дії або окупацію. За інформацією від Мінсоцполітики, до березня 2024 року їхня кількість становила 4,8 мільйона осіб. З них повернулося додому 47 тисяч осіб. За даними Ткаченка, до червня цей показник зріс майже втричі й сягнув 130 тисяч осіб, що становить приблизно 3% від загальної кількості внутрішньо переміщених осіб.

Як змінився порядок виплат

З початку березня змінився порядок виплати допомоги для цієї групи українців. Раніше підтримку отримували всі переселенці, а зараз її надають тільки найбільш вразливим членам цієї категорії (наприклад, дорослим або дітям з інвалідністю, пенсіонерам із низькою пенсією та іншим подібним).

Раніше ми писали про те, що чи варто розраховувати на збільшення розміру пенсій в Україні.

- Advertisement -spot_img

More articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest article