Україна значно покращила ефективність закупівель для державних установ, зокрема для шкіл, лікарень і інших державних організацій, завдяки впровадженню Prozorro Market. За 2023-2024 роки завдяки електронній платформі вдалося заощадити понад 1 мільярд гривень, при цьому загальна сума закупівель продуктів для державних установ перевищила 5,5 мільярда гривень. Про це заявила Юлія Свириденко, Перший віцепрем’єр-міністр України, Міністр економіки, під час Європейського регіонального саміту шкільного харчування, який відбувся 12 листопада.
Повідомляє: Нацбанк на своєму сайті
За словами Свириденко, Prozorro Market став ключовим інструментом для ефективних закупівель, скорочуючи час на закупки до 9 днів і позбавляючи потреби в підготовці тендерної документації. На платформі наразі працюють понад 6,5 тисяч користувачів, серед яких 3 тисячі постачальників і 3,5 тисячі закупівельників. Це дозволяє державним установам ефективно купувати продукцію та заощаджувати кошти бюджету.
“Завдяки Prozorro Market ми не лише оптимізували процеси закупівель, а й зекономили більше мільярда гривень на продуктах для шкіл, лікарень і інших держустанов”
, — зазначила Свириденко.
Підтримка вітчизняних виробників
Щоб підтримати розвиток вітчизняних виробників, уряд запустив кілька програм фінансування для бізнесу, зокрема, програми «Доступні кредити 5-7-9», гранти для переробних підприємств, а також підтримку для ветеранів. Продукція, що забезпечує потреби державних закупівель, входить до топ-3 категорій для грантових програм.
“32% переможців наших грантових програм працюють у сфері переробки продуктів — це консервування овочів, молочна, м’ясна та хлібобулочна продукція”, — додала Свириденко, закликавши підприємців скористатися державною підтримкою для розвитку бізнесу.
Єдність за здорове харчування
Саміт шкільного харчування, який зібрав понад 500 учасників з усього світу, об’єднав міжнародних експертів, урядовців і представників міжнародних організацій, таких як ЮНІСЕФ, ВПП ООН ВООЗ, ПРООН, WFP та інших. Захід став важливим майданчиком для обміну досвідом та обговорення найкращих практик у реформуванні шкільного харчування.