Субота, 21 Вересня, 2024

НБУ випробовує ринок: гривня слабшає – реакція інвесторів стає ключовою

Останні новини в світі

Минулого тижня Національний банк України (НБУ) дозволив гривні ослабнути більше, ніж у попередні тижні. Однак на валютному ринку особливих змін не спостерігалося. За даними інвестиційної компанії ICU, загальний дефіцит валюти зменшився на 28% за підсумками чотирьох робочих днів. Якщо скоригувати його з урахуванням потенційного разового попиту попереднього тижня, то він зріс лише на 5%. Чиста купівля валюти знизилася до $464 млн.

Клієнти банків, зокрема юридичні особи, не змінили обсяг продажу валюти, але скоротили купівлю на 16%. У результаті чиста купівля валюти в цьому сегменті зменшилася на 42%, до $265 млн. Натомість у роздрібному сегменті валютного ринку спостерігалося збільшення чистої купівлі валюти на 7%, що призвело до показника в $198 млн.

Translated with DeepL.com (free version)

Динаміка офіційного курсу гривні

Протягом тижня НБУ продав валюти в еквіваленті $746 млн, що всього на 5% менше, ніж за попередній тиждень ($782 млн). Минулого тижня НБУ не здійснював купівлю валюти, тоді як тижнем раніше було куплено $0,6 млн.

З початку 2024 року НБУ купив $119 млн і продав $21 282 млн. Офіційний курс гривні за підсумками минулого тижня знизився на 0,7%, до 41,32 грн/$, а готівковий долар у системно значущих банках подорожчав на 0,5%, до 41,1-41,6 грн/$.

Перевірка реакції ринку на коливання курсу

Аналітики ICU підкреслили, що загальний баланс на ринку змінився незначно, але НБУ дозволив гривні ослабнути, що виглядає як спроба перевірити реакцію ринку на відносно різкі коливання курсу. Вони очікують, що регулятор поступово продовжить ослаблення гривні в наступні тижні. Це може свідчити про готовність НБУ адаптувати свою політику в умовах нестабільності та визначити ефективність своїх рішень у цій ситуації.

Раніше НБУ розробив стратегію для боротьби з інфляцією.

Подібні записи

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Події в країні