У січні 2025 року в Україні споживча інфляція зросла на 1,2% порівняно з груднем і досягла 12,9% у річному вимірі. Базова інфляція також продемонструвала зростання на 1,3% за місяць, а за рік склала 11,7%, повідомила Державна служба статистики.
Повідомляє видання Forbes
Фактори інфляційного зростання
Причини прискорення інфляції різноманітні. Серед тимчасових чинників – посуха влітку та восени, а також рекордне зростання бюджетних видатків у грудні минулого року. Ще одним фактором стало збільшення виробничих витрат, що також вплинуло на зростання цін.
Неврожай 2024 року безпосередньо вплинув на підвищення цін, особливо на овочі. Проте його наслідки не обмежуються лише сільським господарством, адже подорожчання кормів для тваринництва та зростання цін у харчовій промисловості також стали причиною інфляції.
Інфляція та подорожчання
Додаткові чинники інфляційного тиску включають зростання податкового навантаження та девальвацію гривні наприкінці 2024 року.Раніше видання Invest News повідомляло, що найбільше подорожчали послуги зв’язку, зокрема тарифи на мобільний і місцевий телефонний зв’язок, що також позначилося на інфляційних показниках.
Особливо значним був ріст цін на продукти харчування, зокрема овочі, соняшникову олію, хліб і молочні вироби. Ціни на алкоголь і тютюнові вироби також збільшились на 1,6%. Водночас деякі продукти, як макарони і цукор, подешевшали.
Аналітики Forbes Ukraine прогнозують, що підвищення інфляції робить подальше підвищення облікової ставки Національним банком України у березні майже гарантованим. Порівняно з попереднім прогнозом НБУ, інфляція виявилася значно вищою, що змусило регулятора переглянути свою політику і підвищити облікову ставку до 14,5% у грудні та січні.